Avaleht Blogi Lehekülg 5

Maitsev maapirni salat

Koguseid valin suvaliselt: Kõrvits, porgand, sibul, maapirn. Praadida pannil, siis keeva vette keema.

Samal ajal röstin kõrvitsa ja päevalille seemned. Röstitud seemned peenestan blenderis, lisan pehmed köögiviljad, lisan soola-pipart, kõige lõpuks lisan topsi sulatatud juustu (hea, kui on lisandiga).

Maapirnijahu

Lõikan maapirnid õhukesteks viiludeks ja kuivatan ära.

Seejärel jahvatan maapirnilaastud kohviveskis jahuks.

Lisan maapirnijahu leivataignale, saiataignale ja koogitaignale.

Värske vitamiinirikas salat

Topinanbur korjata maa seest välja vahetult enne valmistamist, ka lume alt võib korjata.

Maapirn puhastada koorest, riivida keskmise riiviga parajaks.  Õunad koorida, riivida kesmise riiviga.

Juurde anda kastmeks kas toorjuustu, soovi korral suhkruta kohupiimatorukest, kohvikoort või veganite puhul pähklipiima, sojapiima, kaerapiima.

Lisaks puistata ohtralt rosinat, datlit või muud magusat kuivatatud puuvilja (sel puhul eelnevalt leotada).

Segu segada salatiks ja et tegemist on magusapoolse einega, siis eriti hästi maitseb see Ayurveda tarkuste kohaselt naisterahvastele hommikusmuuti asemel või kõrvale.

Kogused on: 1 osa maapirni, 1/3 osa õunu, 1/4 osa rosina või muu puuvilja segu ja vastavalt soovile kastet.

Kaunistada võib paari piparmyndi lehega.

Head maitsmist!

Maapirni hautis

Tegin nii:

puhastasin 6 maapirni ja panin oksüdeerumise vältimiseks sidrunivette, see peaks tükid katma, siis koorisin 4 kartulit ja 1 pastinaagi, puhastasin ja hakkisin 1 sibula ja 1küüslaugu küüne.

Hautasin klaasjaks poti põhjas 1spl või ja 30 g õli sees, siis lisasin tükeldatud köögiviljad. Pisut hiljem pastinaagi, lisasin vett et katta köögiviljad ja hautasin u 20 min.

Segasin ja lisasin tl soola, 2 tl oregoni (meie vorstirohi e. pune) ja 1tl rosmariini. Kes soovib võib ka pipart lisada. Soovi korral võib ka hautise pudruks tampida.

Tervislik kana-maapirni salat

Vaja läheb:

  • 500 g maapirni
  • 1 suitsukanakoib
  • 1 sibul
  • 2-3 tomatit
  • 1 pk.mozzarella kirsse
  • rohelist salatit
  • basiilikut
  • soola
  • pipart
  • sidrunimahla

Koori maapirn, viiluta, maitsesta soolaga ja lase veidi seista ning keeda või prae õlis ja jäta krõmpsuks.

Viilutatud sibul ja tükeldatud tomat vala oliivõliga ja sidrunimahlaga üle ja jäta seisma.

Poolita mozzarellakirsid ja haki kanakoib. Lisa tomati-sibula segule kana, juust, maapirni viilud.

Aseta taldrikule salatisegu (rukola, beebispinat, jääsalat…) ja tõsta peale ülejäänud salatisegu, maitsesta soola ja musta pipraga, kaunista basiilikuga.

Head isu!

Maapirnisupp tüümiani ja röstitud õuntega

Kui ma sellenädalast juurikakotti nägin, oli mul kohe pilt selge, mida laupäeva õhtul külla tulevatele sõpradele pakkuda – maapirnisuppi. Kotis olid sel korral kartulid, porgandid, valged redised, maapirnid, roosatriibulised peedid, õunad, üks pisike kõrvits ja punt tüümiani. Sel korral oli teada, et meil on pigem vähe aega külaliste saabumiseks ette valmistada, nii sai kokku pandud lihtne menüü. Polegi ammu suppi pearoana serveerinud, kuid maapirni lihtsuses peitub võlu ning nii saab kerge vaevaga üks tõeliselt maitsev roog valmis keedetud.

Koorisin ja tükeldasin koostisained eelnevalt valmis ning kui külalised saabusid, tegin eelroa söömise ajal pearoa valmis. See lihtsalt nõuab nii vähe tähelepanu. Värskelt valminud supi pakkumine on eriline rõõm, kellele ei meeldiks otse pajast taldrikule tõstetud rooga mekkida.

Kõik sõid ja kiitsid! Õige ka, tegemist on tõesti maitsva suutäiega. Ei mingit koort ega juustu – maapirn ise kannab hoolt kreemja konsistentsi eest.

Maapirnisupp värske tüümiani ja röstitud õuntega

pearoana kahele, eelroana neljale

Supp

  • 500 g maapirne
  • 300 g kartulit
  • 3 väikest sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • suts õli ja/või võid (praadimiseks)
  • mõned oksad värsket tüümiani (oksa otsas)
  • umbes 500 ml puljongit
  • Himaalaja roosat soola
  • jahvatatud (sidruni)pipart

Röstitud õunad

  • 1–2 kõvemapoolset õuna
  • suts (kookos)õli või võid (röstimiseks)
  • tüümiani (lehekesi)
  • kübe Himaalaja roosat soola

Koori kartulid ja sibulad-küüslauguküüned. Pese maapirnid pesukindaga või harjakesega hästi puhtaks, neid koorida pole vaja. Haki kõik supi koostisained suuremateks kuubikuteks. Pane paksupõhjaline suurem kastrul tulele ning lisa rasvaine. Pane sibul ja küüslauk potti ning kuumuta veidi, aga ära pruunista. Minuti pärast lisa kartul ja maapirn. Kuumuta veel paar minutit. Vala peale puljong, umbes pool liitrit, nii et potis olev kaetud oleks. Viska potti ka tüümianioksakesed ja lase supil keema tõusta. Keera tuli maha ja lase vaiksel tulel õrnalt keeda. Nüüd on pool tundi mureta. Las koostisained keevad täitsa pehmeks.

Kui kartul ja maapirn on pehmed, keera tuli maha ja jäta supp hetkeks kaane alla. Samal ajal võta õun ja tükelda see suuremateks kuubikuteks. Sobivad ükskõik mis õunad, aga kui võimalik, vali hapukad kõvad ubinad (poest ostes vali nt Pink Lady sort). Puhasta ka tüümiani varre otsast lehekesed lahti ja pane kõrvale.

Nüüd vuristama! Kõigepealt võta potist tüümianioksad välja – need on oma töö nüüdseks ära teinud. Seejärel võta saumikser ning tee valmis püreesupp. Maitsesta soola ja pipraga, hästi sobib just sidrunipipar.

Kui supp on valmis, on aeg õunte röstimiseks. Kuumuta väike pann ja sulata sellel õli või või. Viska pannile õunakuubikud, hetke pärast lisa tüümianilehekesed ja nats soola. Rösti õunu kuni nende küljed on kergelt kuldse varjundi saavutanud.

Tõsta supp taldrikusse, pane taldriku keskele röstõunad ja serveeri (koduse) rukkileivaga või rustikaalse saiaga. Oh kui hea! Maapirniga ikka veab alati.

Allikas

Kartulitamp maapirniga

Keeda 6 kartulit.

Samal ajal hauta pannil rohkes võis 1 sibul ja pisikeseks kuubikuks hakitud maapirni (koguseliselt võiks olla umbes pool kartuli kogusest). Prae kuni maapirn hakkab kergelt pruunistuma.

Kalla kartulitelt vesi ja tambi (ära püreeri), lisa praetud sibul-maapirn ja sega omavahel, maitsesta soola ja sörtsu hea oliivõliga.

Head isu!

Maapirni salat

Vaja läheb:

  • 300- 500 g riivitud maapirni
  • 1 suurem riivitid kurk või lisa 1 suur riivitud porgand

Maitseks lisan seesami õli, Himaalaja soola, veidi sidruni mahla.

Lihtne ja maitsev salat!

Maapirniga tervislikud kotletid

Vaja läheb:

  • 500 grammi maapirni
  • 500 grammi hakkliha
  • 250 grammi kapsast
  • 1 porgand
  • 1 suur sibul
  • 1 küüslauguküün
  • 1.dl vett
  • 4 muna
  • 4 saiaviilu
  • soola
  • Maitseaineid omal valikul. Ise kasutasin vegeta, liha üldmaitseaine, piprasegu.

Porgand, kapsas, sibul, küüslauk ja maapirn: kõik köögikombainist läbi, peenema riiviga.
(Olen ka hakklihamasinast läbi ajanud, aga mul on ka elektriline masin, käsimasinaga vast keerulisem variant.)

Lisada vesi, munad, paar vees leotatud saiaviilu, sool, maitseained. Lasta seista pool tundi. Siis tõsta suurema lusikaga kuumale pannile väikesed pätsikesed. Küpsetada algul suurel kuumusel, lõpupoole väiksemal.

Serveerida praetud seente ja sibula ning maapirni-kartuli püreega.

(Maapirni kartulipüree valmistada nagu tavaline kartulipuder. 1:1 maapirni ja kartuleid. Mina lisan keedetud, kurnatud kartulitele-maapirnidele keevat piima, vegetat, võid. Vahustan tavalise miksriga kergeks vahuks.Kõige lõpuks segan sisse ka näpuotsaga tilli. Ja ärge kasutage saumiksrit vaid tavalist.)

Head isu 🙂

Marineeritud maapirnid

Vaja läheb:

  • 0,5 kg maapirne
  • 1 suur sidrun
  • 1,5 tl soola

Marinaad:

  • 1 väike kollane sibul
  • 1 suur küüslauguküüs
  • pool väikest tšillipipart
  • 2 dl õunaäädikat
  • 2 dl vett
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl sinepiseemneid
  • 0,25 tl fenkoliseemneid
  • 0,5 tl kurkumit
  • 6 nelgitera

Pese maapirnid ja harja korralikult puhtaks (koorida ei ole vaja). Lõika viljad umbes 1,5 cm paksusteks viiludeks, tõsta kaussi ja pigista peale sidrunimahl. Nüüd vala kaussi nii palju külma vett, et maapirnid oleksid täielikult kaetud. Lase seista 15 minutit või seni, kuni valmistad marinaadi. Sidrunivees hoidmine hoiab ära vilja pruunikaks tõmbumise.

Vahepeal puhasta ja viiluta õhukeselt sibul, küüslauk ja tšillipipar. Pane koos ülejäänud marinaadiainetega potti ja lase keskmisel kuumusel keema tõusta. Võta pott pliidilt ja jäta jahtuma.

Nõruta maapirniviilud (viska vesi ära) ja vala tagasi kaussi. Lisa sool, sega korralikult ja lase 3 tundi seista, aeg-ajalt sega. Sool tõmbab juurviljast vee välja ja tulemuseks on mõnusalt krõmpsud viilud.

Nõruta maapirnid soolveest (ära loputa), jaga purkidesse ja vala peale marinaad. Sule purgid ja tõsta külmkappi. Enne söömist lase hoidisel järgmise päevani maitsestuda. Külmkapis säilib hoidis paar kuud.

Sellest kogusest saab 2×500 ml purki.