Avaleht Blogi Lehekülg 4

Panniroog maapirni, porgandi ja peekoniga

• 500 g maapirne
• 2 sl oliiviõli
• 150 g toorsuitsupeekonit
• 2 porgandit
• 3 sl hakitud päikesekuivatatud tomateid
• 3 sl hakitud peterselli
• 1 sibul
• soola, musta pipart

Koori (või hõõru harjaga korralikult mullast puhtaks) maapirnid ning tükelda kuubikuteks. Sega oliiviõliga, maitsesta soolaga. Rösti 200-kraadises ahjus 30 minutit. Tõsta ahjust välja. Haki peekon ribadeks.

Prae peekonit pannil madalal kuumusel, kuni rasv hakkab eralduma. Tõsta kuumust ja prae peekon krõbedamaks. Lisa röstitud maapirnid ja keedetud porgandid.

Lisa ka päikesekuivatatud tomatid ja osa hakitud petersellist. Prae kõik segades paari minuti jooksul läbi. Maitsesta soolaga. Serveerimisel raputa peale värsket peterselli, lisa õhukesed sibula viilud ja ka musta pipart.

Maapirni-suitsujuustusupp

1 väike porru
200g maapirni
1 porgand
2 kartulit
5dl köögivilja puljongit
200g suitsujuustu
soola

Prae porru, maapirn ja porgand väheses oliiviõlis. Lisa puljong ja kartulid. Keeda tasasel tulel kuni köögiviljad on pehmed. Lisa suitsujuust ja püreesta supp. Maitsesta soolaga ja naudi.

2017 retseptikonkursi võitja: tervislik kohupiimakook maapirniga

Vaja läheb:

  • 2 pakki lahjat kohupiima
  • 2 muna
  • 2spl suhkrut
  • 2dl riivitud maapirni
  • 1dl kiirkaerahelbeid
  • 1/2tl vaniljet
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 50g võid
  • soovikorral rosinaid, purustatud pähkleid, mandlilaaste, kookoshelbeid või kaneeli.

Kõik ained segada mikseriga hästi läbi. Koogivorm määrida seest võiga, kallata segu vormi ja peale raputada mandleid, pähkleid ja/või kaneeli.

Küpsetada 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit. serveerida vaniljekreemi, hapukoore või piimaga.

Retsepti autor: Ester T.

Seakoot maapirniga

  • 500g maapirni
  • 200g porgandeid
  • 200g liha(igaühel oma eelistus, minul seakoot)
  • 100g sibulat
  • 100g kaalikat
  • sool, pipar
  • vesi
  • soovi korral puljongikuubik

Puhastada nii maapirnid,kaalid, porgandid kui ka sibul. Hakkida porgand 1cm paksuseks ratasteks.

Kaalikad ja maapirnid u 1 cm suurusteks tükiteks. Ei pea olema ideaalsed kuubikud. Sibul sektoriteks. Panna need kõik ühte suuremasse ahjupotti koos vee ja puljongikuubikuga.

Liha maitsestada soola ja pipraga ja pruunistada pannil. Nii saab minu arvates toit sügavama maitse. Küpsetada ahjus 180 kraadi juures vähemalt 3 tundi või kui liha hakkab kondilt lahti tulema. Juurde sobib täistera leib ja laimi-jogurti kaste.

Maapirn mee ja pähklitega

Riivitud maapirn (4 osa) ja purustatud maapähkel (1 osa) segada meega.

Voolida massist näpujämedused pulgad.

Lapsed söövad meeleldi kommi asemel ja on ka tervislik!

Kartuli-maapirniröst neljale

Vaja läheb:

  • 200 g tooreid kartuleid
  • 200 g maapirni
  • 1 väike sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 dl riivjuustu
  • 1 muna
  • soola
  • musta pipart
  • praadmiseks õli või võid

Riivi kooritud kartulid ja maapirn jämeda riiviga ning sega kokku peenelt riivitud sibula ja küüslauguga. Klopi muna lahti ning sega kartulimassile, lisa riivjuust. Maitsesta soola-pipraga.

Lase pannil õli kuumaks, kalla sinna kartulisegu ning aja ühtlaselt laiali; küpseta keskmisel kuumusel 10 minutit. Kata pann suure taldrikuga ning keera ümber nii, et kartulikook jääb taldrikule.

Libista kook uuesti pannile ja küpseta ka teist poolt umbes 10 minutit.
Lõika rösti sektoriteks, serveeri koos külma kastmega (hapukoor+värske till ja murulauk).

Maapirn tomati ja sibulaga

Maapirn pesta ja viilutada õhukeselt. Kuumutada õli pannil ja praadida maapirn u 5 min.

Tükeldada tomat ja sibul. Segada kausis kokku praetud maapirn, tomat ja sibul ning lisada hapukoore ja majoneesi kaste (võib ka asendada maitsatamata jogurtiga), soovi korral soola ja pipart.

Serveerida lihatoitude kõrvale.

Lihtne panniroog

Maapirn pesta ja tükeldada. Piserdada õli ja küpsetada ahjus u 20 min.

Pannile sibul,küüslauk,seened. Kasutan kukeseeni(ka külmutatud).

Siis lisan eelküpsetatud maapirni ja hakin peterselli. Maitsestan soolaga.

Segan ka lõpuks merevaiku või toidukoort ja kõige lõuks rohelist.

Lihtne panniroog ja valmib kiirelt.

Maapirni vorm

Vaja läheb:

  • ca 400 g maapirni
  • 1 suurem porgand ( või ka kaks väiksemat)
  • 1 – 2 kartulit
  • 1 suurem hapukas õun
  • 2 muna
  • piim või vesi ( kuni 2 – 3 spl täit)
  • ca 300 g hakkliha
  • maitsestamiseks
  • sellerijuurt
  • tsillit või musta pipart
  • soola

Hakkliha kergelt läbi praadida, munad vee või piimaga lahti kloppida. Kõik juurikad riivida (mitte püreestada!) ja segada. Segule lisada ka maitseained ja lahtiklopitud munad. Seejärel hakkliha , mida võib segada või kihiti juurikate seguga panna vormi.Alumine ja pealmine kiht juurikad. Vorm enne loomulikult rasvaga määrida ja enne ahju panekut katta fooliumiga. Ahi 180 -200 kraadi.

Ca 20 min pärast võtta foolium pealt ja lasta kuni 30 min küpseda, et pealt krõbedam pruun tuleks. Sobib soojalt , lisades taldrikule värsket tooralatit ( mitte koore ja majoneesiga tehtut), kuhu samuti võib muude kõrval sisse panna maapirni maitse ks ( see teeb salati veidi magusamaks)
Olen seda korduvalt teinud ja saab maitsev, loomulikult varieerides ainete kogustega saab hoopis erimaitselise vormi.

Salat maapirniga

Vaja läheb:

  • 1 osa maapirni
  • 3 osa porgandit, riivida
  • veidi ebaküdoonia siirupit
  • salati õli
  • võilille mett (maitse järgi)

Segage kokku ja ongi maitsev salat laual.