Avaleht Blogi Lehekülg 7

Osale maapirni retseptikonkursil ja võida tahvelarvuti

Maapirni retseptikonkurssSaada meile enda koostatud retsept, mis sisaldab maapirni, ja võida tahvelarvuti!

Konkursile saab retsepte esitada kuni 30.11.2016.

Võitja kuulutatakse välja hiljemalt 10 detsember 2016.

Retseptikonkurss on lõppenud.

Konkursile saadetud retseptid avaldame siin lehel. Kui retsepti autor soovib jääda anonüümseks, siis palume seda mainida.

Head osalemist!

Inuliin teadusuuringutes

maapirn8

Väljavõte artiklist „Inuliini kui maapirni koostisaine head ja halvad küljed“ (2012), autor Vilve Savi, toitumisnõustaja

Maapirni ja selles sisalduva inuliini kohta kirjutatud artiklid annavad sellele valdavalt positiivseid hinnanguid kui seda tarvitatakse naturaalsel kujul.

Inuliini head omadused

Inuliin, lisatuna toiduainetesse, eriti piimatoodetesse, kannab jämesoolde baktereid nagu väetist. Teatud Bifidus tüüpi bakterid on näidanud, et nad soodustavad inuliini/FOS fermenteerimist. Sel põhusel on nad heade bakterite täienduseks meie sooles. Bifidobakterid aitavad toota lühikese ahelaga rasvhapete happeid, nagu äädikhape, propioonhape ja võihape. Esimest kahte rasvhapet saab kasutada maksas energia tootmiseks, võihape on hea seedekulgla vähi ennetamisel. Uuringud loomadel näitavad, et inuliin takistab vähieelseid muutusi jämesooles.

Vabatahtlikele söödetud inuliin/FOS muutis nende soolestiku mikrofloorat, soodustades bifidobakterite arengut. Inimestega on vaja teha rohkem uuringuid, et prebiootikumide väärtust kindlaks määrata. See võib olla võimalik, et erinevaid sooletrakti kaebusi saab ennetada läbi valikulise soolebakterite suunamise.

Mõned uuringud näitavad, et laktobatsillids, bifidobakterid ja muud mittepatogeensed bakterid loovad keskkonna, milles patogeensed bakterid on pärsitud läbi pindaktiivsete ainete tootmise ja pH muutuse, mis hoiab ära haigustekitajate seondumise soole sisepinnale ja aitab luua ühendeid, mis on mürgised soovimatutele bakteritele.

Väga huvitav uurimus, mis näitas inuliini tarbimise kasu, viidi läbi Kieli Ülikooli Rahvastiku Toitumise ja Toiduteaduse Instituuudi poolt. Hamstritel võimaldas inuliin langetada VLDL aga mitte LDL ja HDL taset ja seda toimemehhanismi ei ole suudetud kindlaks teha. Uuringud on näidanud, et seedimatud oligosahhariidid võivad suurendada mitmete mineraalide (kaltsium, magneesium, mõningatel juhtudel fosfor) ja mikroelementide (peamiselt vask, raud, tsink) imendumist.

Inimeste reaktsioonid inuliinile on väga erinevad. Üldiselt on öeldud, et tundlikud inimesed võivad tarbida 10g päevas ilma, et tekiks ebamugavustunnet. Toiduainetööstuses on soovituslik inuliini lisamise kogus 7g. Liigses koguses inuliini tarbimine võib tekitada seedekulglas liigset gaaside teket.

Väljavõte artiklist Munim, A., Rod, M., Tavakoli, H. & Hosseinian, F. (2017) „An Analysis of the Composition, Health Benefits, and Future Market Potential of the Jerusalem Artichoke in Canada“

Oma tervislike omaduste tõttu on inuliini võimalik edukalt kasutada erinevates toiduainetes. Näiteks on inuliini edukalt kasutatud rasva asendaja ja kiudainena hommikusöögihelvestes, jogurtis, juustus ja isegi šokolaadis. Polüsahhariide on lisatud ka rasva aseainena vorstidesse, vähendades nii vorsti rasvasisaldust ja suurendades prebiootilist efekti, mõjutades seejuures tekstuuri väga vähe.

Pagaritoodetes nagu koogid, küpsised, saiad, saab inuliini kasutada rasva ja suhkru aseainena, parandades ka toote tervislikkust. Inuliin aitab pagaritoodetes säilitada ka niiskust, mistõttu paraneb toodete säilivus. Lühikese ahelaga inuliin aitab väherasvastes küpsistes parandada tekstuuri, muutes nad krõbedamaks. Inuliini saab pagaritoodetesse lisada pulbrina, segades seda taignasse. Kookides on võimalik inuliini lõhna ja värvust peita, kuid maitse ja tekstuur on siiski mõjutatud. 5-10% inuliinisisaldus aitab muuta tooteid tervislikemaks ja ei muuda trastiliselt toote kvaliteeti. Joseph & Ru, 2013 on oma töös välja toonud, et inuliini abil on võimalik vähendada pagaritoodetes või kogust.

Võrreldes omavahel sigurist ja maapirnist eraldatud inliini, on leitud, et maapirnist saadud inuliinil on suurem prebiootiline efekt. Maapirnist saadud inuliine on võimalik samamoodi kasutada pagaritoodetes ilma, et nad muudaksid oluliselt tekstuuri, maitset ja lõhna (tuleb jälgida, katsetada koguseid).

Inuliini saab kasutada ka jookides. On uuritud inuliini kasutamist piimatoodetes, eriti fermenteeritud piimatoodetes. Inuliin rasvavabades fermenteeritud toodetes parandab tekstuuri, muutes selle tugevamaks. See on hea, kuna tihti paljud madala kalorsusega ja rasvavabad piimatooted ei ole tekstuurilt sarnased traditsioonilistele toodetele.

Maapirni tarvitamine

MaapirnMaapirni mugulad ei sisalda tärklist, vaid inuliini. Peale inuliini on maapirni mugulates rohkesti proteiini, mineraalaineid ja vitamiine (eriti B-rühma ja C).

Maapirnist saab maitsvaid toite keetes või aurutades, ahjus küpsetades ja grillides. Väga maitsvad on need ka niisama värskena lastele krõbistamiseks, riivituna või õhukeste viiludena salatites.

Mulle meeldib maapirn kõige enam aurutatuna – sulab suus kui sulavõi ja nii saab talt ka kergesti koore pealt.

Maapirni kasvatamine

MaapirnMaapirni kasvatatakse mugulatest nagu kartuleid. Taim on äärmiselt vähenõudlik, ei kannata tavaliselt taimekahjurite ja -haiguste all. Kasvab igasuguses mullas. Mugulad meenutavad kartuleid või ingveri juurt, on kühmulised, ebakorrapärase kujuga, mistõttu neid on üsna tülikas pesta- koorida. Ühest taimest saab palju mugulaid.

Maapirn on külmakindel (talub kuni -35ºC). Seepärast ei tasu neid suuremal hulgal maast kaevata ja säilitamiseks jahedamasse hoiuruumi koguda, kuna mugulad kipuvad seal juba mõne nädalaga närbuma. Seega võib mugulaid kaevata kogu sügis- ja kevadperioodil.

Maapirni mugulaid kasutatakse ka söödaks, samuti on need fruktoosi, piirituse, veini, veiniäädika jms tooraineks. Pealseid söödetakse loomadele haljassööda, silo või rohujahuna. Samuti on seda sobiv kasvatada jahimajandeis ulukisöödaks.

Maapirni pasta

pasta-maapirnigaVaja läheb:

300 g keedetud ja kooritud maapirni

3/4 tassi purustatud pähkleid

1 spl majoneesi

1 sl sidrunimahla

õli, soola ja pipart maitse järgi

Mikserda blenderis kõik koostisosad ja lisa keedetud pastale. Maitsestamiseks sobivad veel veidi sojakastet ja seesamiseemneid.

Maapirni puding

maapirnipudingLäheb vaja:

1,5 kg maapirni
2 tassi jogurtit
4 muna
soola, pipart
ettevalmistamine

Küpseta maapirnid, eemalda koor, lisa jogurt ja maitseained. Mikserda eraldi munavalged ja kollased ning lisa. Küpseta ahjus või vesivannil.

Küpsetatud maapirnid

Küpsetatud maapirnidVaja läheb:

maapirn 3/4 kg
5 küüslauguküünt
2 loorberilehte
Extra virgin oliiviõli 75 ml
valge veini äädikat 4 spl
soola ja musta pipart

Koori maapirnid, prae pannil õlis kuldpruuniks mõlemalt poolt. Lisa loorberilehed, viilutatud küüslaaugud ja äädikas sool ja pipar ning küpseta 15-20 minutit kaaneall.

Maapirni püree

Vmaapirn9aja läheb:

  • pool kilo maapirni
  • natuke võid
  • soola
  • valget pipart
  • sidruni mahla

Koorige maapirnid, lõigake tükkideks ja pange potti keema koos piimaga. Keetke pehmeks, lisaage või, sool. Seejärel pange segu blenderisse ja blenderdage. Lõpus lisage ülejäänud maitseained.

Maapirni salat

maapirn10Vaja läheb:

2 värsket punast tomatit
3 spl külmpressitud oliiviõli
tass artišoki südamed
3 tassi sojaidudesid (võivad ka muud idud olla)

Lõika tomatid väikesteks tükkideks, sega artišokiga ja idudega. Küpseta maapirn koorega, seejärel koori, lisa õli või majoneesi ja sega salat kokku. Soovikorral võib lisada paar tilka sidrunimahla ja soola.