Inuliini kasulikkus

Maapirnis on rohkelt inuliini, selle fruktoosijääkidest koosneva ühendi arvele võib langeda kuuendik või rohkemgi mugulate üldkaalust.

Just inuliini lagunemisel moodustunud fruktoos, mis on kõige magusam looduslik suhkur, annab keedetud maapirni mugulatele läägelt magusa maitse ning kindlustab mugulate röstimis- või grillimisjärgse pruunika jumekuse. Viimasel juhul tekib kuumuse mõjul inuliinist kõigepealt fruktoos, mis hiljem karamelliseerub.

Mikrobioloogilised uuringud on näidanud, et tarbitud inuliin on soodne toiduallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele, eriti just bifidobakteritele. Inuliini regulaar-
ne söömine suurendab seedekulglas kasulike bakterite hulka ja muudab ka seedekulglas elutseva bakterkoosluse vahekorda meile soodsas suunas.

Lisaks kääritavad bifidobakterid inuliini lühikese ahelaga rasvhapeteks, mida meie organism energeetilistel eesmärkidel kasutab. Viimastel aastatel on poelettidel suurenenud ka nende toidutoodete hulk, millele tootjad on tahtlikult inuliini lisanud.