Avaleht Blogi Lehekülg 6

Maapirni krõpsud meresoola ja musta pipraga

Pesen ja puhastan maapirnid, lõikan õukesed viilud ja panen kuivatusmasinasse.

Maitsestan soola ja pipraga ja panen masina tööle.

Kuivatan kuni on mõnusalt krõbedad ja maitsev näksida.

Maitsev ja tervislik!

Maapirni-kartuli gratään

Vaja läheb:

  • 1 kg kartulid
  • 0.35 kg maapirni
  • 2 suuremat porgandit
  • 3 suuremat punast sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • tüümian
  • 3 spl oliiviõli
  • 1 tl sool
  • pipar
  • 1/2 kl valget veini
  • 3/4 kl vett
  • 1/2 kl Parmesani juustu

Valmistamine:
1. Vastavalt koori või puhasta ning seejärel viiluta peenelt kartul, maapirn, porgand ja punane sibul.
2. Sega kausis segamini kartul, sibul, pressitud küüslauk, oliiviõli, tüümian, sool ja pipar kuni kõik maitsed on omavahel segunenud.
3. Võta ahjuvorm ning lao pool kartuli-sibula segust vormi. Lao vahele viilutatud maapirn ning porgand. Peale lao ülejäänud kartuli-sibula segu. Seejärel kalla peale veini ja vee segu ning aseta 175-kraadisesse ahju 50 min – 1 h küpsema.
4. Võta vorm ahjust välja ning raputa peale Parmesani juust. Aseta vorm tagasi ahju ca 10 minutiks.

Ahjus küpsetatud juurviljad

Kabatsok, maapirn, porgand ja pastinaak puhastada ning asetada ahjuplaadile küpsetuspaberile.

Riputada peale soola ja sidrunipipart ning piserdada üle õliga. Küpsetage nad ahjuplaadil pehmeks ja kergelt helepruuniks.

Sobib ideaalselt lihakõrvaseks või omaette kergeks esineks.

Head isu!

Õuna ja maapirni salat

Võtke võrdsetes kogustes maapirni, porgandit ja hapukat õuna.

Riivige 1-2 ebaküdooniat ja lisage kübeke soola ning pruuni suhkrut ja head salatioli.

Kiire ja maitsev salat ongi valmis! 

Maapirni-bataadi püreesupp

Vaja läheb:

  • 500gr maapirni
  • 1 suurem bataat ehk maguskartul
  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 tl ingverit
  • 1 liiter loomalihapuljongit
  • 400 ml kookospiima
  • Musta pipart
  • 1 spl toiduõli

Hakitud sibul praadida poti põhjas vähese toiduõliga. Lisada riivitud ingver ja küüslauk. Läbi kuumutatud segule lisada liiter puljongit, kooritud ja tükeldatud bataat ning maapirn.

Kui juurviljad on pehmed, siis püreestada segu saumiksriga. Kõige lõpus lisada kookospiim ning kuumutada veelkord keemiseni.

Maitsestada musta pipraga. Saadud kogusest piisab neljale inimesele.

Rikkalik gurmee püree maapirniga

Vaja läheb:

  • 3 väikest porgandit
  • 3 väikest Peipsi sibulat
  • 1/2 paprikat
  • 1/2 tshilli kauna
  • tüümiani, punet
  • 3 vart sellerit
  • 4 ploomtomatit
  • 250g purustatud tomatit tshilliga
  • pöidlasuurune tükk ingverit
  • 2L kuuma vett
  • 4 puljongikuubikut
  • 1,5kg kooritud tükeldatud maapirni
  • 50g küüslaugupekki

Valmistamine: õliga praadida tükeldatud pekk, seejärel lisada köögiviljad järjekorras, väljaarvatud maapirn. Potti panna kuum vesi, puljongikuubikud ja praetud köögiviljad, seejärel lisada maapirni tükid ja mõne ajapärast tükeldatud ingver.

Keeta kuni maapirn on pehme. Lõpuks saumikseriga püreestada.

Serveerimisel lisada peterselli ja kõrvale ahjus küpsetatud krõbedat sepikut kõvajuustu laastudega.

Kapsa-porgandi salat maapirniga

Vaja läheb:

kapsas 0,3kg

maapirn 0,3kg

porgand 0,3 kg

Riivida need kõik. Lisada oliivõli 2 spl ja veidike soola ning segada.

Maapirnitoorsalat

Pese maapirnid jooksva vee all, kasutades harja või pesukinnast. Vajadusel lõhu mugulad väiksemateks tükkideks, et kogu muld kätte saada. Maapirne pole vaja koorida!

Tee marineeritud kurk väikesteks kuubikuteks, haki till. Riivi maapirnid jämeda riiviga ning sega kurk, till ja maapirnid kokku. Lisa natuke soola. Serveeri kohe koos (röstitud) maamandlitega. Väga maitsev!

Lihtne maapirni-porgandi roog

Vaja läheb:

  • maapirni 300 gr
  • porgandit 200 gr
  • kohvikoort 400 gr.
  • 3 spl. mannat
  • võid
  • soola
  • suhkrut

Õhukesteks ratasteks viilutatud porgandeid keeta mõned minutid, lisada puhastatud, pestud ning tükeldatud maapirn.

Lisada näpuotsaga suhkrut ja maitse järgi soola. Keeta üsna pehmeks. Peale valada koor ja kuumutada keemiseni. Alandada kuumust ja lisada peene joana manna. Serveerida võisilma ja külma piimaga.

Retseptikonkursi Maapirn 2016 võitja selgunud!

Võitjaks tuli retsept “Maapirni-kartuli püreesupp foie gras vahuga“. Retsepti autor Riste Lilleorg. Palju õnne võitjale ning täname kõiki osalemise eest! Võtame võitjaga ühendust, et täpsustada auhinna üleandmine.

Maapirni retseptikonkursi 2016 võitjaVajalikud koostisosad:

  • 300g kartuleid
  • 300g maapirni
  • 1 varsselleri vars
  • 1 kanafilee
  • 5spl vahukoort
  • 2spl kastmepaksendajat
  • soola ja musta pipart
  • 100g foie grasi
  • 4spl vahukoort
  • 1spl konjakit
  • musta pipart
  • 8 viilu saia (ciabatta)

Esmalt panna liitri külma veega keema kanafilee, korjata vaht. 

Umbes 15 minutit keeta ja siis tükeldada ning tagasi vette koos tükeldatud köögiviljaga. Keeta kuni köögivili pehme, püreestada ja lisada veidi koort. Segada juurde natuke kastmepaksendajat ning maitsestada soola ja pipraga.

Serveerida koos väikese varsselleri lehega ning veidi peale jahvatada musta pipart.

Hanemaksavahuks vahustada foie gras, vahukoor ja konjak. Maitsestada musta pipraga. Saiaviilud praadida kergelt oliiviõlis, peale hanemaksavaht ja võite maiustamist alustada!