Avaleht Blogi Lehekülg 2

Lihtne maapirni-hapukapsa toorsalat

Ühele inimesele.

Riivida üks hoolikalt pestud maapirn.
Lisada umbes maapirniga võrdne kogus hapukapsast ning peotäis jõhvikaid.
Kastmeks lisada oliivõli.
Maitsestada näputäie ingveripulbriga.

Süüa kohe kas eelroana või eraldi söögikorrana.

Sigrimigri ahjus

Vajalikud ained:
maapirne
paprika
maguskartul
lillkapsas, 
peet
porgand, küüslauk, sibul
riivjuust

Puhastan kõik juurviljad, tükeldan, laon ahjupannile liigikaupa nii et jäävad värvilised triibud, pikkides siia sinna sibulat ja küüslauku.

Lillkapsa lisan poole küpsemise pealt, niristan peale õli ( ise kasutan rapsiõli kuid ka kõik teised meelepärased küpsetamiseks sobivad õlid on sobivad). Raputan peale veidi soolahelbeid või meresoola ning maitseaineid, mille puhul saab valida kas kasutada 1 kõigile või eraldi köögivilja kaupa.

Minu lemmik on kuivatatud maitseainesegud ilma soolata ning peedile veidi köömneid.
Küpsetan u 180 kraadises ahjus, poole valmimise pealt lisan lillkapsa
valmimisaeg on u tund olenevalt köögiviljadest ja ahjust.

Valminud köögiviljadele raputan riivjuustu ja serveerin soojalt
Head isu!

Värviline tervisetoorsalat

3-5 suuremat maapirni
1 punane paprika
1 punane tomat
7 kollast kirsstomatit
3 hiina kapsa lehte
kimp petersellilehti
2 spl külmpressitud oliivõli
veidi soola

Kõik salatiained pesta ja viilutada, kirsstomatid poolitada, segada hakitud petersellilehtede ja oliivõiliga. Maitsestada soolaga.

Soovi korral süüa koos kodujuustuga. Mahlane, maitsev ja tervislik!

Maapirni salat

Salat koosneb maapirnist, porgandist, hapukoores ja soolast.

Koostisosade vahekorra otsustab salati tegija ise.

Meie perele meeldib salatisse panna rohkelt maapirni ja värviks veidi porgandit.

Neli saavad söönuks

Neli saavad söönuks, aega kulub 20-25 minutit.

Vaja läheb 2-3 banaani, sidrunit või u 1 sidruni mahla, 3 suuremat või 5-6 väiksemat (300grammi) maapirne, 2-3 muna, 4supilusika täit kama- või riisijahu, soola, praadimiseks õli-võid, serveerimiseks mingit siirupit või kastet.

Kõigepealt riivi maapirnid peene riiviga ja pigista neile sidrunist mahl peale. Kahvliga purusta banaanid, lisa vispeldatud muna ja jahu.

Maitsesta ja sega tainaks. Pane pannile ja prae õlisegus, hea kui õli natuke ujub pannis. Maitsvam on, kui praadida mõlemalt poolt kuldseks.

Meie sööme magusa tšilli kastmega.

Kiire salat

Puhastame ja riivime 400-500 g maapirne ja kaks küünt küüslauku.

Lisame hapukoort ja soola ning segame läbi.

Seega salat ongi valmis.

Porgandi-maapirni toorsalat

Sõltuvalt sööjate arvus aga paraja kausitäie saab järgnevatest kogustest:

2-3 keskmist porgandit
3 väiksemat maapirni
1 õun
peotäis jõhvikaid
1spl kanepiseemneõli (sobib ka oliiviõli)
1tl mett

Porgand, maapirn ja õun riivida, maitsestada õli ja meega, lisada jõhvikad. Segada.

Ülimalt kiudainerikas ja kõhtu täitev salat. Meeldib ka lastele.

Maapirni-kartuli-pastinaagi püreesupp

300g maapirni
100 g kartulit
100 g pastinaaki
1 mugulsibul
2 küüslauguküünt
100 g sulatatud juustu
vett
praadimiseks võid

Sibul praadida, küüslauk samuti õrnalt võis läbi kuumutada. Kartul, maapirn ja pastinaak tükeldada. Panna potti, lisada vett nii palju, et juurikad on kaetud. Lisada praetud sibul ja küüslauk. Keeta pehmeks. Püreestada. Lisada sulajuust.

Viimistleda maitse soola, pipraga. Meelega on kasutatud valgeid köögivilju, et saada ilus valge supp. Kui supp tuleb liiga paks, võib lisada veidi piima. Serveerida hea oliiviõli, röstitud kõrvitsaseemnete, krutoonide või krevettidega. 

Smuuti

2,5 dl keefiri
2 sl maapirnijahu
1,5 dl marju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid, sõstraid)
siirupit või suhkrut

Sega blenderis kõik kokku ja naudi.

Maapirni püreesupp

Maapirni 700 g
sibul
küüslauk
ōli
porgandit 3 tk
mervaik 200g
kōrvitsaseemneid

Kuumuta potipōhjas sibul ja küüslauk, kalla maapirnid potti ja lisa vett nii palju et kōik on vee sees. Lisa porgandid, sool ning keeda pehmeks. Püreesta ja lisa röstitud kōrvitsaseemned ning ahjus küpsetatud saiakuubikud. 
Head isu!