Avaleht Blogi Lehekülg 3

Maapirnikreem

Maapirnikreem on mõnus lisand kalaroogadele, iseäranis maitsev valge kalaga, näiteks praetud, grillitud või aurutatud kohakalaga.

Kreemi valmistamine on imelihtne. Maapirn tuleb pesta, koorida ja tükeldada ning soolaga maitsestatud vees keeta või pehmeks aurutada.

Seejärel lisada maapirnile taluvõid ning saumikseriga töödeldes pirnist mõnus siidine mass suristada. Vajadusel lisada soola aga parema meelega soovitan Saaremaa soolakristallidega võid.

Nii lihtne see retsept ongi 😉

Liha ja kala kõrvale

Teen nii, see on kõige maitsvam ja lihtsam. Vaja läheb umbes 
500-600 g maapirne. 
veidi õli
paar loorberilehte
2 küüslauguküünt
veidi valge veini äädikat
soola, pipart
Kooritud ja tükeldatud maapirnid pruunistada pannil kerges õlis kuldpruuniks. Lisada loorberilehed ja peeneks lõigatud küüslauk, valge veini äädikas, sool ja pipar. Asetada kaan peale ja hautada umbes 20-25 minutit. Seejärel eemaldada kaas ja loorberilehed, ning hautada veel mõned minutid. Viilutada ja serveerida

Lihtne supp

Maapirni tarvitades pole vajagi retsepti sest sellest saab keeta suppi, aurutada, röstida, praadida ja riivitult söögi kõrvale serveerida.

Kõige lihtsam on keeta sellist suppi, kuhu panna 3 kartulit, 3 maapirni juppi,
värske peedi kuubikuid ja liiter vett, soola,pipart ja loorberileht, 2 spl. porrut,1 spl. jahu ja veidi võid, maitseks veel rõõskakoort lisada võid.

Kõik juurviljad on vaja keeta, saumikseriga ära büreestada, lisada jahu ja või, proovi kas ikka maitsev sai. 

Siis veel kolmeks minutiks keema, koor peale ja võib hakata sööma. 

Soovin sööjale head isu, söö kohe palju, küll siis kosud.

Hapendatud maapirni salat

1 kg maapirni
0,5 kg õunu
Peterselli lehti
Sibulaviile
Vütsköömneid
Soolvett 1spl. 1l veele

Viilutada maapirn, õunad ja sibul. Segada maitsrainetega ja tampida tihedalt klaaspurki. Peale kallata soolvett nii palju, et mass oleks kaetud ja panna vajutiseks klaas veega.

Jätta toasooja hapnema. Kui vedelik väheneb, tuleb seda juurde valada. Nädala pärast on hea ja tervislik salat valmis. 

Head isu!

Maapirni-hapukapsasalat

  • 70g maapirni
  • 120g hapukapsast
  • värsket või kuivatatud tilli
  • 1 spl rafineerimata taimeõli.

Maapirn riivida jämeda riiviga ja segada kohe hapukapsaga, ( hapukapsas lõigata noaga eelnevalt peenemaks) till peenestada, ained segada.
Kogus on mõeldud ühele.

Salat maapirnist

Riivi võrdsetes kogustes (ca 200 g) maapirni, porgandit, õuna ja pirni kaussi, lisa pisut soola, paar spl kreeka pähkli õli.

2 spl vedelat mett ja 0,5 klaasi jõhvikaid, lisa 0,5 klaasi kreeka jogurtit ja sega ühtlaseks, lase kuni tund maitsestada.

Sobib sepikuga tee kõrvale, salatiks prae kõrvale või lihtsalt vahepalaks, kogu portsjon isegi lõunasöögiks…

Maapirni salat

200 gr maapirni
3 sellerivart
2 keskmist porgandit
pitstaatsipähkleid

Kastmeks :soola, mett, sidrunimahla ja head rapsiõli ( tugev oliivõli tapab maapirni maitse). Lõigata tiku suurused pulgakesd, segada ja valada peale kaste ja kaunistada pähklitega.

Maapirn kipub mustaks minema, seda aitab ära hoida sidrunimahlaga piserdamine.

Maapirni hoidis

suvalises koguses, või nii kuidas maitseb.
valge peakapsas,
maapirn,
porgand ( toores )
punapeet ( toores )
küüslaugu küüned pooleks lõigatult
suur punt lehtpeterselli

Peedid, porgandid ja maapirn lõigata õhukesteks viiludeks, kapsas sektoriteks,
laduda purki kihiti, vahele panna küüslauguküüsi ja peterselli.
Vajutada, et saaks purk ilusti täis.
Keeta marinaad. 

1 liiter vett, 2 spl soola, 4 spl suhkrut ( või 2 vedelat mett ) , 2-3 spl äädikat ( võib asendada õunäädika või veiniäädikaga ), piprateri, vürtsi, loorverit.
Marinaad jahutada toatemperatuurini ja valada köögiviljadele. Lasta toas seista 2-3 päeva, seejärel külma.

Salat sobib süüa juba 3 päeval. kes soovib võib serveerimisel puitada peterselli ja piserdada hea õliga ( mina soovitan mahedama maitsega õlisid, siis on köögiviljade maitse tunda )

Aurutatud Maapirnid

Maapirnid aurutada. Tõsta vaagnale maitsestada soola ja pipraga valada üle sulavõiga ja raputada peale hakitud peterselli.

Lihtne ja väga maitsev. kes soovib võib peale raputada röstitud saiapuru.

Maapirni salat

Valmistusaeg: kuni 15 min, kogus: 4 portsionit

1. Riivi porgandid ja maapirn
2. Vala segu suurde kaussi
3. Lisa mustsõstrad, ananassi tükid, mesi ja linaseemned ning sega kõik läbi

3 keskmist porgandit
2 mugulat maapirni
peotäis külmutatud mustsõstraid
200 g ananassi konservi
1 spl linaseemneid
1 spl toiduõli
1 spl mett