Maapirnisupp tüümiani ja röstitud õuntega

1927

Kui ma sellenädalast juurikakotti nägin, oli mul kohe pilt selge, mida laupäeva õhtul külla tulevatele sõpradele pakkuda – maapirnisuppi. Kotis olid sel korral kartulid, porgandid, valged redised, maapirnid, roosatriibulised peedid, õunad, üks pisike kõrvits ja punt tüümiani. Sel korral oli teada, et meil on pigem vähe aega külaliste saabumiseks ette valmistada, nii sai kokku pandud lihtne menüü. Polegi ammu suppi pearoana serveerinud, kuid maapirni lihtsuses peitub võlu ning nii saab kerge vaevaga üks tõeliselt maitsev roog valmis keedetud.

Koorisin ja tükeldasin koostisained eelnevalt valmis ning kui külalised saabusid, tegin eelroa söömise ajal pearoa valmis. See lihtsalt nõuab nii vähe tähelepanu. Värskelt valminud supi pakkumine on eriline rõõm, kellele ei meeldiks otse pajast taldrikule tõstetud rooga mekkida.

Kõik sõid ja kiitsid! Õige ka, tegemist on tõesti maitsva suutäiega. Ei mingit koort ega juustu – maapirn ise kannab hoolt kreemja konsistentsi eest.

Maapirnisupp värske tüümiani ja röstitud õuntega

pearoana kahele, eelroana neljale

Supp

  • 500 g maapirne
  • 300 g kartulit
  • 3 väikest sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • suts õli ja/või võid (praadimiseks)
  • mõned oksad värsket tüümiani (oksa otsas)
  • umbes 500 ml puljongit
  • Himaalaja roosat soola
  • jahvatatud (sidruni)pipart

Röstitud õunad

  • 1–2 kõvemapoolset õuna
  • suts (kookos)õli või võid (röstimiseks)
  • tüümiani (lehekesi)
  • kübe Himaalaja roosat soola

Koori kartulid ja sibulad-küüslauguküüned. Pese maapirnid pesukindaga või harjakesega hästi puhtaks, neid koorida pole vaja. Haki kõik supi koostisained suuremateks kuubikuteks. Pane paksupõhjaline suurem kastrul tulele ning lisa rasvaine. Pane sibul ja küüslauk potti ning kuumuta veidi, aga ära pruunista. Minuti pärast lisa kartul ja maapirn. Kuumuta veel paar minutit. Vala peale puljong, umbes pool liitrit, nii et potis olev kaetud oleks. Viska potti ka tüümianioksakesed ja lase supil keema tõusta. Keera tuli maha ja lase vaiksel tulel õrnalt keeda. Nüüd on pool tundi mureta. Las koostisained keevad täitsa pehmeks.

Kui kartul ja maapirn on pehmed, keera tuli maha ja jäta supp hetkeks kaane alla. Samal ajal võta õun ja tükelda see suuremateks kuubikuteks. Sobivad ükskõik mis õunad, aga kui võimalik, vali hapukad kõvad ubinad (poest ostes vali nt Pink Lady sort). Puhasta ka tüümiani varre otsast lehekesed lahti ja pane kõrvale.

Nüüd vuristama! Kõigepealt võta potist tüümianioksad välja – need on oma töö nüüdseks ära teinud. Seejärel võta saumikser ning tee valmis püreesupp. Maitsesta soola ja pipraga, hästi sobib just sidrunipipar.

Kui supp on valmis, on aeg õunte röstimiseks. Kuumuta väike pann ja sulata sellel õli või või. Viska pannile õunakuubikud, hetke pärast lisa tüümianilehekesed ja nats soola. Rösti õunu kuni nende küljed on kergelt kuldse varjundi saavutanud.

Tõsta supp taldrikusse, pane taldriku keskele röstõunad ja serveeri (koduse) rukkileivaga või rustikaalse saiaga. Oh kui hea! Maapirniga ikka veab alati.

Allikas